Хто такий Андрій Богданович, ви напевне знаєте — заступник Голови Херсонської ОДА Юрія Гусєва з діджиталізації. До речі, він був першим і єдиним таким заступником в Україні. Після звільнення з ХОДА пан Андрій не лише змінив поле діяльності, а ще й значно змінився зовні: він схуд на 30 кілограмів. Із редакцією Кавун.City ексчиновник поділився секретами схуднення. Спойлер: він готовий ділитись лайфхаками з усіма бажаючими.

«В мене було велике бажання навчитися літати на параплані, проте, коли я звернувся у школу парапланеризму, виявилося, що спорядження під мою вагу в 123 кг просто не існує. Але я завжди мав надмірну вагу. Навіть зі шкільних часів не пам’ятаю, щоб важив менше ніж 100 кг. Проте, бажання літати було таким сильним, що за три місяці я позбувся 26 кг, при тому, що не обмежував себе в смачній їжі. І це виявилося досить легко!», — писав Андрій Богданович у своєму блозі. А ось власне і фото до та після.

— Чому вирішили схуднути? Було важко чи якась інша причина? Що стало рушійною силою, після якої точно вирішили: «Все, худну!»?

Власне, я давно хотів схуднути, тому що проблема зайвої ваги була давно. Пробував різні способи, зокрема голодування. Голодував по кілька днів, але результату як такого не було. Ось тут зіграла та сама мрія про параплан. Моя вага була на верхній межі «виделки» ваги для парапланеризму. Власне, це було небезпечно — займатись цим видом дозвілля з моєю вагою. Ось це і стало додатковим стимулом — остаточним мабуть, щоб скинути вагу.

— Ви працювали з дієтологинею. Чому обрали саме цю дієтологиню? Як познайомились, як вона працює?

Мені дуже пощастило, що я потрапив саме на неї. Вона виявилась дуже професійною, у неї дуже класний підхід. Вона обрала ту дієту, яка мені повністю підходить, і фактично навчила здоровому харчуванню.

Суть не в тому, що я дотримуюсь якоїсь особливої дієти, а в тому, що я правильно і здорово харчуюсь.

Звичайно, дієтологиня розписувала мені певну дієту в залежності від потреб мого організму, від його особливостей. Я здавав аналізи — вона їх так переглядала. Дієтологиня порадила і вітаміни, які я маю приймати, і їжу, якою я маю харчуватись. Вона зробила наголос саме на тих продуктах і вітамінах, які потребує мій організм.

Дієтологиню мені порадив інструктор з парапланеризму. Він свого часу набрав вагу через травму: мало пересувався, тому швидко погладшав, тому йому необхідно було скинути зайве. І він це зробив фактично без спорту — виключно за рахунок дієти, бо ж тренуватись не міг.

Дієтологиня, з якою ми працювали, багато подорожує, але працювати можна дистанційно. Я саме так працював із нею три місяці. Раз на тиждень ми зв'язувались, вона дізнавалась про мій стан, про зміну ваги, окружності талії, яке самопочуття, можливі скарги тощо. Таким чином ми і працювали.

— Коли були перші результати? І скільки загалом скинули?

Я мав дуже багато зайвої ваги: у мене було ожиріння другого ступеню. Відповідно чим більше зайвої ваги, тим легше її скидати на самому початку. Лише за перший тиждень я скинув близько шести кілограмів. В більшості це, звісно, була вода, але ж це одразу відчувається: ти стаєш легшим, окружність талії зменшується, ти краще виглядаєш.

Потім прогрес був десь по 2 — 3 кілограми на тиждень. Загалом, моя дієтологиня, скажімо так, «гарантує» скидання в середньому 5-ти кілограмів на місяць. Але тут варто звернути увагу на те, що спочатку ти скидаєш більше, потім скидаєш менше — і дійсно, якщо порахувати, то в середньому виходить десь 5 кілограмів на місяць: за півроку вже мого правильного харчування я скинув 30 кілограмів. Це станом на сьогодні.

Зараз у мене триває боротьба за кожні 200 — 300 грамів жиру. Як я і казав, на початку було активно: по 5 кг на тиждень. Потім — менше, по 2 — 3 кг. Зараз іще менше. Але зараз я відслідковую не стільки вагу, скільки відсотковий склад жиру і м'язів в організмі. Я придбав собі «розумні» ваги, які визначають склад маси тіла. Так я і дізнаюсь свої параметри: скільки набираю м'язів, скільки втрачаю жиру. Дуже рекомендую всім так робити — це дуже мотивує. Зараз, коли я займаюсь спортом, це особливо важливо, але в будь-якому випадку це неймовірно мотивує. Дуже надихає, коли навіть 100 — 200 грамів жиру скидаєш, а м'язів стає більше. Отже, я все роблю правильно і варто продовжувати це робити.

— Як змінювалось самопочуття?

Це неможливо передати. З'явилась легкість, можливість більшої фізичної активності. Я не так втомлююсь. У мене є схильність до підвищеного тиску. Коли було багато зайвої ваги, то верхній тиск доходив до 140 — 150. Зараз тиск 110 — 120 у верхній межі. Відповідно і почуваю я себе набагато краще. Однозначно, якщо маєте високий тиск, то зменшення ваги допоможе його зменшити.

Зараз я маю кращу витривалість. Я можу займатись спортом, зокрема бігати. Змінився підхід до життя. Ще маю одне цікаве спостереження.

Зараз я займаюсь спортом, зокрема роблю вправи з додатковою вагою: штанга може важити 25 — 30 кілограмів. Відповідно коли я присідаю із такою штангою, я усвідомлюю, що колись моєї зайвою ваги було приблизно стільки ж. Тож присідаючи тоді, я би підіймав ту саму вагу, але вже тому, що просто більше важив. Стає дещо не по собі від такого усвідомлення.

— Чому вирішили поділитись історією і залучаєте інших?

Коли я починав процес схуднення, я не надто вірив в успіх. Мабуть через те, що раніше це не давало результатів. Але я все ж таки наважився і, як виявилось, це було дуже легко. Достатньо було лише використовувати правильні підходи в харчуванні. Наприклад, правильне суміщення продуктів. Приміром, не потрібно за один прийом їжі вживати м'ясо чи рибу з кашами. Це виявилось настільки легко! А ми ж часто так робимо. Натомість, за один прийом їжі рибу чи м'ясо можна їсти з овочами. Так само каша чудово йде з овочами. Це одне з основних правил — правильне поєднання продуктів. Деякі продукти харчування взагалі були вилучені, але мені і не хотілось.

Я захотів поділитись своєю історією з іншими, тому що мене вразило, наскільки ж це легко! У мене прокинулось бажання розповісти іншим, як це. Саме тому я і створив групу в телеграмі, де ми обмінюємось з іншими однодумцями досвідом. Ми мотивуємо одне одного, надихаємо.

Якщо у читачів цього матеріалу буде бажання, долучайтесь до групи Стрункішаємо разом. Так само готовий поділитись контактом дієтологині.

Зараз я роблю ДНК-дослідження, аби виявити, які продукти харчування більш корисні саме для мене, які менш корисні. Так само я зможу визначити, які види спорту мені підходять, які хвороби потенційно небезпечні для мене. Це дозволить мені визначити, як організувати своє майбутнє життя, як вибудувати його так, аби в майбутньому я почувався так само добре. Таке дослідження ми робимо спільно з однодумцями із тією самою групою в телеграм. Ми вже отримали навіть знижку в лабораторії на дослідження, адже це кілька людей. Матеріал я вже відправив — чекаю на дослідження, воно триває близько місяця.

Нещодавно я здав кров на переносимість лактози — і виявилось, що у мене вона є. Я ніколи цього не відчував, у мене ніколи не було проблем із вживанням молока: ані розладів, ані будь-чого іншого. Дієтологиня пояснила мені, що так буває, але молочні продукти в такому випадку мені шкодять: вони не виводяться нормально з організму, відкладаються в жири і це так само додає зайвої ваги. Тож на період дієти я виключав молочні вироби. Так само, коли отримаю результати ДНК-дослідження, я також дізнаюсь додаткову інформацію, як краще харчуватись.

— Робота в ХОДА якось впливала на рівень ваги? Маю на увазі стреси, заїдання стресів чи брак часу на себе?

Так, дійсно, я не мав часу, а відповідно можливості слідкувати за своїм харчуванням і своїм станом. Робота стресова, нервова, мало часу на себе, адже посада відповідальна. Я так аналізую, що якби я робив спроби схуднути, перебуваючи на посаді, то я не знаю, чи вдалось би це мені, адже часу готувати для себе здорову їжу у мене б не було. Харчуватись де-інде — це абсолютно не варіант для схуднення. Готувати потрібно самому або використовувати сервіси, які готують здорову їжу, але їх іще треба знайти.

Сьогодні я вже не дотримуюсь певної дієти — я дотримуюсь просто здорового харчування. Я вже знаю, як правильно суміщати продукти. Але на початковому етапі схуднення, коли ще не розумієш усіх принципів і підходів, це вкрай важко. Тому, пригадуючи час роботи в облдержадміністрації, розумію, що на той момент мені би навряд чи вдалось досягти таких результатів. Зараз я маю час, займаюсь спортом.

Якщо читачі, які читають це інтерв'ю, також захочуть схуднути і змінити своє життя, то можу запевнити: вам усе вдасться. Це приємно, смачно і корисно.

До речі, в процесі схуднення заняття спортом також важливі. Прискорюється метаболізм, енергії стає більше, нарощуються м'язи. В цілому, організм за день спалює більше калорій, якщо ви маєте більше м'язів. Тож займатись спортом важливо, але перш за все, важливо правильно харчуватись. Якщо ви будете займатись спортом без правильного харчування, то може бути так, що ви лише наростите вагу. Тож у першу чергу, правильне харчування, а далі — спорт.

Андрій БогдановичАндрій Богданович

Вишенька на тортику: 5 правил схуднення від Андрія Богдановича

У блозі Андрія Богдановича ми також знайшли 5 правил схуднення. Тож тримайте — згодиться.

Правило 1. Харчові та голодні вікна

Їжу варто вживати протягом восьми годин, а потім не вживати протягом шістнадцяти. Саме в цей 16-годинний період іде активне спалювання жирових клітин.

На наступних етапах схуднення (в залежності від вашої сили волі та самопочуття) можна робити цей період 6 годин харчування на 18 голоду.

Правило 2. Ніяких перекусів

У вас мають бути лише основні прийоми їжі. Сніданок, обід та вечеря. В перервах між ними -- не їсти нічого. Одразу після прийому їжі у вас йде запасання жиру, а десь за дві години починається спалювання. Якщо ви з’їсте хоча б щось, і навіть з мінімумом калорій, це перерве процес спалювання жиру знову на 2 години.

Правило 3. Правильне поєднання продуктів харчування

В один прийом їжі не варто їсти одночасно кашу і м’ясо/рибу/яйця. Кашу тільки з овочами або м’ясо/рибу/яйця теж з овочами. Якщо цікаво чому -- почитайте про глікемічні та інсулінові індекси продуктів. Але навряд воно вам треба -- просто запам’ятайте, як їх поєднувати.

Правило 4. Заборонені продукти.

Виключити з їжі: алкоголь, солодке (цукор, мед, фрукти тощо), соки, молочку, борошневі та інші глютеновмісні вироби, картоплю та інші крохмаловмісні овочі, перероблене м’ясо (ковбаси, сосиски тощо) -- все тільки в натуральному вигляді. З часом щось повернете в раціон, але особисто мені вже навіть і не хочеться.

Правило 5. Добре висипатися

Лягайте до 23:00, вставайте о 6-7 ранку. Під час сну синтезуються гормони схуднення. Спати бажано в прохолодній кімнаті.

Ось і всі основні правила, які дадуть результат. Під час прийомів їжі можна себе особливо в її кількості не обмежувати. Їжте до ситості, не рахуйте калорії.

Чим більше у вас зайвої ваги, тим швидше ви будете її скидати. При наближенні до вашої ідеальної, процес схуднення буде сповільнюватися. Далі вже можна зменшувати обсяги їжі (як розмір порцій, так й кількість прийомів) і знайти час на спорт. Наприклад зараз я харчуюся двічі на день -- о 10-й годині та о 16-й та тренуюся чотири рази на тиждень.

І ще раз нагадуємо про групу Стрункішаємо разом.

Давай дружити!
Підпишись на наш Telegram-канал (там оперативні херсонські новини та інсайди), наш Фейсбук та на наш Instagram (фото, колажі, короткі цікаві тексти).

Ми тебе любимо!

Читайте нас в Google News.Клац на Підписатися