Нещодоавно створена айдентика Херсонщини «Впусти вітер в голову!» викликала чималий резонанс серед мешканців області: комусь подобається, комусь — ні, багато питань із приводу дизайну. Ми поспілкувались із ідейним натхненником задуму — заступником голови Херсонської ОДА Андрієм Богдановичем.

Чому «вітер в голову»

— Пане Андрію, розкажіть про ідею задуму: чому саме вітер і звідки слоган «Впусти вітер в голову»?

Одразу хочу зауважити, аби уникнути непорозумінь: айдентика — це не бренд. Ми не розробляли нового бренду Херсонщини. Ми створювали рекламну кампанію, яка має привернути увагу туристів. 

Щодо ідеї, то вона насправді не нова — ми з командою вже давно думали над тим, що Херсонщина повинна мати свою айдентику, аби привабити туристів та гостей міста. Куди приємніше подорожувати регіоном, в якому будуть цікаві різнокольорові вказівники та борди, футболки та інша продукція з айдентикою. 

«Впусти вітер в голову» — фраза, яка у когось може асоціюватися з легковажністю й несерйозністю, а хтось розуміє це як безтурботний час, коли ти проводиш день у колі друзів, забуваючи хоча б на мить про проблеми. Постійно наші думки переповнюють справи, питання, занепокоєння, а відпочинок сприймаємо як щось екзотичне, чого не може бути більше одного разу на рік. Хіба це правильно?

Андрій БогдановичАндрій Богданович

Херсонщина — саме той регіон у якому не тільки можна, але й потрібно забувати про буденні справи і поринути у подорож. Так, раніше подорож-мандрівка не ототожнювалася з Херсонською областю. Південний регіон є символом, уособленням «лежачого курорту», тобто люди сюди приїжджають аби відпочити на пляжі і час-від-часу зануритись у море. Насправді у нас багато чудових місць, які можна і потрібно відвідувати: Асканія-Нова, Джарилгач, фермерські господарства та чимало іншого. До речі, всюди туристів супроводжує степовий вітер — особливий, такий він тільки на Херсонщині.

Область потребувала змін – нової комунікаційної стратегії туристичного іміджу. Ми мали курортний пасивний відпочинок, який від рутини "дім-робота" перетворювався у іншу рутину – "номер у готелі-море". Тому треба було створити щось протилежне цьому. І ось ідея: поки весь Південь продає лежання, Херсонщина буде ототожнюватися з рухом.

Мета нової туристичної стратегії: при згадці Херсонської області у людини повинні виникати асоціації не тільки з піщаними пляжами, а й p унікальним островом Джарилгачем, кінематографічним каньйоном у Станіславі, рожевим озером Сиваш, зебрами й антилопами в заповіднику Асканія-Нова.

Така подорож має бути схожею на підлітковий тріп – мандрівку, за яку нас сварили батьки у дитинстві, казавши, що у нас один вітер у голові – емоції і враження замість серйозних думок, планів на майбутнє.

Ось чому вітер став головним символом айдентики Херсонщини. Множення форм, яке зображене на продукції – візуалізація ефекту руху, характерного для швидкості вітру під час автомобільної мандрівки.

Хай іноді ми будемо пускати вітер в голову, щоб позбутися зайвих порожніх думок, аби потім набратися сил для плідної праці.

Цільова аудиторія — гості Херсонщини

— Про кольори. Чимало херсонців, зокрема дизайнери, не дуже позитивно сприйняли кольори: їх ототожнюють із касетами та дисками початку 90-х.

Так, кольори яскраві і дійсно можуть викликати асоціації зі стилем «диско», наприклад. Але саме ці кольори, по-перше, привертають увагу, а по-друге, вони дійсно в моді зараз. Агенція «Мічурін» перед тим, як створити айдентику, проводила чимало зустрічей та інших заходів для вивчення особливостей регіону та його сприйняття туристами. І в результаті, ми отримали низку яскравих принтів, які можна використовувати для будь-яких цілей, навіть віддалено пов'язаних із туризмом. Також ми відштовхувались від того, що айдентика має, в першу чергу, приваблювати туристів, тобто цільова аудиторія — це не мешканці Херсонщини, а гості регіону.

Скільки витратили коштів

— Одне з перших питань, яке постало у користувачів соцмереж: хто заплатив за айдентику і скільки це коштувало.

На створення айдентики витратили 199 тисяч гривень. Це кошти обласного бюджету. Можна подивитись закупівлю на сайті Прозорро, її здійснив Департамент туризму та курортів Херсонської ОДА. 

Транзакція закупівліТранзакція закупівлі 007.org.ua

У відповідності до угоди, агенція «Мічурін» здійснила низку заходів: розробка мети, ідеї, дизайн-макетів та інші. Все це зазначено в договорі і виконано в повному обсязі.

Технічні умови виконання угодиТехнічні умови виконання угоди prozorro.gov.ua

Зазначу також, що айдентику можна використовувати абсолютно вільно. Тобто будь-хто може використати зображення, зокрема з підприємницькою метою. На мій погляд, це абсолютно притомні кошти — зазвичай подібне коштує дорожче. Але іноді підприємці залюбки ідуть на поступки, коли йдеться про іміджеву справу.

Які зображення містить айдентика

Ми також подивились на запропоновані дизайни та переглянули сайт агенції. Там міститься інформація про розроблену айдентику для Херсонщини. До речі, зі скибочкою кавуна.

Айдентика на сайті агенції «Мічурін»Айдентика на сайті агенції «Мічурін» https://michurin.com.ua/project/vpusty-viter-v-golovu

Також позиціонує айдентику агенція наступним чином:

«У головах наших людей живуть роуд-муві: Тельма та Луїза, Ізі райдер або тогорічна Зелена книга.

Кожна людина хотіла б здійснити таку подорож – спонтанну американську втечу на машині, особливо у свої 16. Але у нас в 16 був максимум мопед та батьки, які повторювали про вітер у нашій голові та змушували вчитись заради майбутнього.

Майбутнє настало, ми вижили, машина є, кар’єра на місці, а того самого підліткового тріпу так і не сталось. Ось цю нездійсненну емоцію ми зробили нашою платформою:

Херсонська подорож – це підлітковий тріп, якого у тебе не було

Якщо хочеш, Херсонщина зможе тебе повернути у той час, коли тебе корили за вітер в голову. І зробити це буквально тією ж фразою, але у новому сенсі:

Впусти вітер в голову

Нашим слоганом ми забрендували вітер. Можливо, це перший фізичний брендинг у світі, а може і ні. Але ж круто, коли брендинг дує в обличчя».

Головні слогани:

Херсонщина = рух

Їдь на Херсонщину, щоб не зупинятись

Інсайти задуму

«Коли дуже готуєшся, навіть забуті серветки – біда. І чим довше готуєшся, тим імовірніше біда перетвориться у вашій голові на горе. Цей невроз відпустки привів нас до першого інсайту:

довга підготовка вбиває відпочинок

Тікаючи від рутини дім-робота, ви потрапляєте у нову рутину номер-море. І хоч це зміна місця, передбачуваність набридає так само швидко. Контент для соцмереж закінчується на третій день, і ось ти відкриваєш фейсбук та пошту.

Пасивний відпочинок не дає відпочивати. Налітає синдром втраченої вигоди та бажання щось робити. Це наш другий інсайт:

коли тупо лежиш, не відпочиваєш».

Також серед айдентики можна знайти цікаві рішення для вказівників до туристичних об'єктів області. Наприклад, час подорожі до Джарилгачу чи Асканії-Нова. Андрій Богданович зазначив:

«Такі вказівники можна і потрібно розвішувати вздовж дороги. Ми вирішили зробити їх у хвилинах. В кілометрах — це звично, але не завжди зручно, а ось коли знаєш час, це зручніше».

Також серед айдентики — заклики впустити в голову зебру — неподалік Асканії-Нова, пелікана, чудо тощо. Тобто дорогою до туристичних об'єктів можна буде побачити яскраві заклики.

 

 

Читайте нас в Google News.Клац на Підписатися